scroll text

Jika anak Adam meninggal , maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara , sedekah jariyah , ilmu yang bermanfaat , dan anak soleh yang berdoa kepadanya .

Wednesday, 28 March 2012

10 Tips untuk Pengantin bagi Mendapatkan Gambar Terbaik.

semasa majlis akad nikah :

pengantin perempuan jangan duduk terlalu jauh ke belakang dari pengantin lelaki semasa majlis akad nikah .  ini adalah untuk memastikan jurugambar dapat memasukkan gambar kedua-dua pengantin di dalam satu gambar untuk shot-shot tertentu . jika tidak pasti kedudukan yang sebenar untuk pengantin perempuan , sila bertanya dengan jurugambar terlebih dahulu .
bagi kedua-dua pengantin lelaki dan perempuan , kurangkan memandang ke bawah atau terlalu menunjukkan muka yang serious . perasaan gementar , gemuruh dan sebagainya adalah perkara biasa dalam majlis pernikahan . kadang-kadang sedikit ‘ lakonan ’ yang menunjukkan kegembiraan sebenarnya dapat mengurangkan perasaan gemuruh ini . disamping gambar-gambar yang menarik , perasaan gemuruh anda mungkin akan hilang sedikit demi sedikit .tunjukkan kecerian anda walaupun perasaan gemuruh masih ada .

pastikan anda sampai awal di masjid , sekurang-kurangnya 15 minit lebih awal dari masa yang dijanjikan . pastikan juga semua dokumen yang diperlukan diperiksa terlebih dahulu . kekalutan akibat tiba lewat atau tertinggal dokumen penting akan memberi kesan kepada gambar-gambar anda nanti . disamping perasaan gemuruh yang sedia ada , anda mungkin akan merasa ‘ down ‘ dan ini sedikit sebanyak akan memberi kesan kepada jurugambar yang bertugas dari segi interaksi anda dengan jurugambar .

cara terbaik untuk kelihatan ceria semasa majlis akad nikah adalah dengan membawa 3 atau 4 orang rakan yang betul-betul rapat dengan anda . percaya atau tidak perasan gemuruh anda akan hilang tanpa anda sedari . pastikan rakan-rakan anda ini sentiasa bersama anda dari mula hingga akhir majlis .


kehadiran teman-teman rapat boleh menambahkan lagi kemeriahan .


semasa majlis persandingan :

pastikan jurugambar anda diberitahu terlebih dahulu tentang aturcara majlis . ini adalah amat penting jika majlis anda terdapat acara-acara tambahan seperti pertunjukkan silat , tarian dan sebagainya yang mungkin penting bagi jurugambar untuk membuat persediaan dari segi ‘ shooting angle ‘ dan sebagainya .

sila beritahu jurugambar anda jika terdapat jurugambar lain atau pun anda ada menempah juruvideo berasingan . ini adalah untuk memudahkan jurugambar anda bekerjasama dengan jurugambar / juruvideo tersebut . cara kerja dan ‘ style ‘ yang berlainan kadang-kadang boleh menyusahkan kedua-dua pihak . perkara terbaik adalah dengan memberitahu dahulu nama-nama jurugambar / juruvideo yang turut bertugas di hari majlis anda . perbincangan awal mungkin boleh diadakan untuk memastikan proses merakam hari bahagia anda berjalan lancar .

di samping jurugambar / juruvideo tambahan , kehadiran jurugambar-jurugambar lain dikalangan saudara-mara dan rakan-rakan pihak pengantin jugak kadang-kadang boleh mendatangkan masalah kepada jurugambar yang bertugas . perkara terbaik adalah dengan memberitahu mereka terlebih dahulu supaya memberi laluan kepada jurugambar utama dalam apa-apa situasi pun supaya tiada gambar atau ‘ moments ‘ yang terlepas .
kedua-dua pengantin dinasihatkan supaya mempunyai lebih ‘eye-contact‘ dengan orang-orang sekeliling semasa majlis berlangsung . ini bermaksud pengantin tidak selalu tunduk dan memandang ke bawah sepanjang masa ( sama seperti perkara 2 di atas ) . saat-saat seperti berjalan ke pelamin , semasa bersanding di pelamin dan semasa berada di meja makan beradab adalah saat terbaik untuk jurugambar merakamkan keceriaan dan kegembiraan anda semasa hari majlis .
hari perkahwinan adalah hari untuk anda bergembira .

jika jurugambar anda menetapkan had masa untuk sesuatu sesi atau majlis , pastikan anda peka mengenai perkara ini . ini adalah untuk memudahkan jurugambar anda membahagikan masa untuk sesi-sesi tertentu seperti posing di atas pelamin , dalam bilik pengantin dan sebagainya . Pengurusan masa yang tidak cekap akan membuatkan jurugambar tergesa-gesa mengejar masa dan ini akan memberi kesan kepada kualiti gambar yang dihasilkan . melengah-lengahkan aturcara majlis , leka bersembang dengan rakan-rakan adalah antara perkara-perkara yang boleh menyebabkan kesuntukan masa . sila berbincang dengan jurugambar anda jika tambahan masa diperlukan .

jika terdapat sesi outdoor untuk hari yang sama selepas majlis , sila pastikan tempat pilihan untuk penggambaran tidak terlalu jauh dari lokasi majlis sehingga mengambil masa berjam-jam perjalanan . ini adalah penting untuk memastikan apa yang dirancang oleh jurugambar dapat dilaksanakan dalam masa yang ditetapkan . perjalanan yang jauh mungkin menyebabkan kesuntukan masa dan juga boleh menambah keletihan kepada kedua-dua pihak pengantin dan jurugambar .


pilih lokasi terdekat untuk sesi outdoor anda .

No comments:

Post a Comment