scroll text

Jika anak Adam meninggal , maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara , sedekah jariyah , ilmu yang bermanfaat , dan anak soleh yang berdoa kepadanya .

Friday, 30 March 2012

Siapa Wanita Cantik ?

wanita cantik ialah

MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH.

seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya . sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya . insyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya .

TERSENYUM SAAT TERTEKAN

percaya atau tidak . jika benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapi nya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar . kenapa ? kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya . alangkah indahnya kalau kita turut berkelakuan sedemikian rupa .

TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS

bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis . dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya . tambahan pula dia yakin akan pertolongan Allah yang Maha Esa akan datang kepadanya . dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut .

TABAH DI SAAT TERHINAsetiap yang baik itu sentiasa diuji olehNya dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia . tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukanlah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang . ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab Yang Maha Berkuasa .

MEMPERSONAKAN KERANA MEMAAFKAN

bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita . lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu . namun bagi seorang wanita yang cantik itu , kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya . kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah . subhanallah .

MENGASIHI TANPA BALASAN

kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan . kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk meraka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus . malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tomahan dan ujian dari Allah . dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah .

BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILLAHI


dia hanya berharap kepada Allah Yang Maha Esa . dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang . wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayangi . suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada Allah swt .

No comments:

Post a Comment